13. 6. 2022
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr zemědělství.
Patří k nim Jana Vondroušová se zákuskem Boží řez anebo Petr Souček a jeho Kefírový nápoj. Do soutěže se tu přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců. Ocenění předali v pátek 10. 6. za SZIF ředitel Regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel a za ministerstvo zemědělství náměstek ministra Radek Holomčík. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
Značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
TLAČENKA ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO ROSICE U CHRASTI |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
KONFITOVANÁ VEPŘOVÁ LÍČKA S KAMPOTSKÝM PEPŘEM A MOŘSKOU SOLÍ JOSEF MORÁVEK, VRAČOVICE |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
SLOUPNICKÝ A2 TVAROH TUČNÝ ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO SE SÍDLEM VE SLOUPNICI |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍROVÝ NÁPOJ PETR SOUČEK, PARDUBICE-CIHELNA |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
DROBULKA DAVID NOVÁK, UHERSKO |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
BOŽÍ ŘEZ JANA VONDROUŠOVÁ, BUKOVKA |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SUDLIČKA OŘECHOVKA OŘECHOVÝ LIKÉR FONTICULUS |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
HRUŠKOVO JABLEČNÝ EXTRA DŽEM S OŘECHY BILERBIN |
9 |
Ostatní |
KUNĚTICKÉ VIŠNĚ V RUMU ZDENĚK PAVLIS, KUNĚTICE |
„Regionální potravina je velmi záslužnou činností, která v českých spotřebitelích probouzí ‚výrobkové vlastenectví‘. Považuji ji za vynikající nápad, jak tento patriotismus prosazovat. Účast a ocenění v Regionální potravině pro mne také znamená možnost hrdě ukazovat našim a zejména potencionálním zákazníkům, že se v konkurenci lokální kvality ani po třiceti letech provozu neztratíme,“ shrnul své dojmy David Novák ze Statku Uhersko, který získal ocenění za pečenou sladkou Drobulku.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556