9. 8. 2018
Tisková zpráva
Karlova Studánka 9. srpna 2018 – V sobotu 11. srpna vypukne gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Do Karlovy Studánky by měli zamířit všichni, kteří holdují dobrému jídlu a skvělé zábavě. Horské lázně navíc nabídnou příjemné útočiště před letním hicem. V rámci festivalu se budou také předávat ceny Regionální potravina Moravskoslezského kraje. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji letos ucházelo 96 produktů od 33 výrobců.
Gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ se uskuteční v sobotu 11. srpna 2018 v Karlově Studánce. Koná se už od roku 2011 a jeho hlavní myšlenkou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky zdejších restaurací. Letošní ročník opět snoubí kulinařinu s kulturou. Můžete si užít ranní piknik s moderátorkou Ivou Kubelkovou, následovat bude gastroshow Marka Raditsche a Jana Punčocháře. O hudební zážitky se postará Marek Ztracený a skupiny Xindl X, Dolbend a BosoBos.
A kde jinde představit vítěze letošního klání Regionální potravina Moravskoslezského kraje a předat jim ocenění, než právě tady. Značka Regionální potravina již devátým rokem propaguje výrobky jednotlivých krajů, podporuje domácí producenty lokálních potravin a motivuje zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 527 oceněných produktů.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Ocenění budou vítězům předávat jejich zástupci: za Ministerstvo zemědělství Dana Třísková, vedoucí Oddělení potravinového řetězce a za Státní zemědělský intervenční fond Pavel Jaroš, ředitel Regionálního odboru Opava.
A které výrobky zvítězily v Moravskoslezském kraji letos?
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Tatínkova šunka MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry, včetně tvarohu |
Jesenický bochník Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO Mléko kozí Vítkovská zemědělská s.r.o. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Rychvaldský chléb, pšenično – žitný Rychvaldská pekárna s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
JABLKOVÉ POKUŠENÍ Cukrárna u Vlasty s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SMRKOVÉ VÝHONKY Solertus, s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
džem výběrový borůvky fructusterrae S U P R E M U S, spol. s r.o. |
|
Ostatní |
PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ světlá speciál 00 extra MLÝN HERBER spol. s r.o. |
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556