14. 2. 2014
Únor je pro mnohé spojený nejen s prázdninami a lyžováním, ale také s únavou, způsobenou krátkými dny a změnami teplot. V zimě se daleko méně hýbeme, příjem vitamínů je omezený, navíc stále ještě konzumujeme spíše tučná jídla a sladkosti. V neposlední řadě nás také ovlivňuje absence slunečního záření. To vše ovlivňuje naši kondici i psychický stav. Je nutné s tím začít něco dělat.
Do denního programu bychom měli zařadit pobyt na čerstvém vzduchu a pohyb, a v neposlední řadě upravit náš jídelníček. Vhodná jsou lehká jídla, ovoce, zelenina a třeba kysané mléčné výrobky, které jsou lehce stravitelné. Můžeme vám doporučit ty, které jsou oceněné značkou Regionální potravina.
TIPY na mléčné výrobky:
Pokud máte rádi vaření nebo jste tvořivý typ, můžete si doma snadno připravit vlastní bílý jogurt a srovnat jej s těmi, co jsme Vám doporučili. Použít lze i méně obvyklé kozí, nebo ovčí mléko. Z jednoho litru plnotučného mléka lze připravit 6 skleniček jogurtu.
Postup:
Mléko zahřejeme na teplotu 80-90 st. celsia po dobu jedné minuty. Pak mléko ochladíme na 40 stupňů a přidáme dvě plné lžíce jogurtu, tím mléko takzvaně naočkujeme, aby se z něj vytvořil jogurt. Nejvhodnější pro tento účel jsou právě jogurty ve skle, které obsahují kvalitní mléčné kultury. Vzniklou směs nalijeme do připravených čistých skleniček. Pro přípravu domácího jogurtu se výborně hodí vyvařené skleněné obaly od dětské výživy. Skleničky umístíme do držáku a zabalíme do čisté utěrky, přes noc je dáme pod deku nebo pod peřinu. Domácí jogurt můžeme ochutit dle vlastní fantazie marmeládami medem nebo čerstvým ovocem.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556