Facebook  Youtube
Regionální potravina

Regionální potravina Ústeckého kraje

12. 8. 2010

Letos poprvé v Ústeckém kraji se soutěžilo o značku „REGIONÁLNÍ POTRAVINA ÚSTECKÉHO KRAJE“ roku 2010. Na čtyři roky ji získali výrobci specifických regionálních potravin, o kterých rozhodla odborná porota – hodnotitelská komise, jmenovaná hejtmankou Ústeckého kraje.

Aby komise byla nestranná, byli v ní zástupci Ústeckého kraje, MZe ČR, Potravinářské komory, SZPI, KVS, KHS, KAK ÚK, KIS ÚK a další.

Do soutěže se mohli přihlásit pouze výrobci místních surovin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků a jejich výrobek je zcela vyroben na území Ústeckého kraje a je nejméně ze 70% tuzemských surovin. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky musí navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečně kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných na trhu dostupných potravin.

Ministerstvo zemědělství ČR, Ústecký kraj, Potravinářská a Agrární komora ČR ve spolupráci s Krajskou agrární komorou Ústeckého kraje vyhlásili kampaň na prosazování místních potravin v jednotlivých krajích.

Tuto kampaň podpořilo MZe ČR a Ústecký kraj finančními prostředky projektem „Regionální potravina Ústeckého kraje“.

Cílem této kampaně je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné a tradiční nebo speciální potraviny.

Dalším důvodem proč preferovat regionální potraviny je fakt, že:

  • tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky,
  • čerstvé regionální potraviny mají také zpravidla lepší chuť, jsou plné vitamínů,
  • maso a uzeniny mají garantovaný svůj původ a kvalitu,
  • obilí na chléb a pečivo, které si kupujete, vyrostlo na polích kolem vás,
  • čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě,
  • výroba regionálních potravin představuje také záruku udržení nebo rozšíření pracovních míst, které jsou v Ústeckém kraji tolik potřebná.

Všechny uvedené důvody jasně dokazují důležitost propagace regionálních potravin.

Výsledky soutěže o značku „Regionální potravina Ústeckého kraje“ jsou následující:  

Mléko a mléčné výrobky

ČERSTVÝ KOZÍ SÝR BIO 

LAUŠMAN Jakub, Držovice

Pekařské a cukrářské výrobky

DOLCE LATTE DORT

KREMEX s.r.o., Ústí nad Labem

Masné výrobky

 

VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Obchodní společnost GUSTO spol. s.r.o., Česká Kamenice

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

 

BARONKA PREMIUM

ŽATECKÝ PIVOVAR, spol. s.r.o. Žatec

 

Ovoce a zelenina

CIBULE KUCHYŇSKÁ      

RYŠAVÝ MICHAL, RAČETICE

Ostatní výrobky

HERMÍNA – bageta

KM – PRODUKT s.r.o., Krupka

GRATULUJEME

všem šesti výrobcům v umístění v soutěži o značku

„REGIONÁLNÍ POTRAVINA ÚSTECKÉHO KRAJE“

 

 

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.